fbpx

Your Silhouette

Logo de kracht van voeding

Home

4x tips om beter te slapen in de overgang

Slaapproblemen zijn een veelgehoorde overgangsklacht. Misschien heb jij het ook. Je komt slecht in slaap, wordt meerdere keren per nacht wakker en ligt dan soms ook lang wakker. En dat terwijl je je nachtrust juist zo goed kunt gebruiken.

Slecht slapen versterkt de aanmaak van stresshormonen. En een toename in de productie van stresshormonen is niet bevorderlijk voor hoe je je overdag voelt. Het is dus belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk naar bed gaat.

Tips om beter te slapen tijdens de overgang

Wil je ervoor zorgen dat slecht slapen en overgangsverschijnselen geen bepalende factoren worden in je leven? Met een aantal kleine aanpassingen maak je een groot verschil!

  1. Let op wat je drinkt

Hoewel het verleidelijk is om na het avondeten nog een kop koffie te drinken of ‘s avonds nog een afzakkertje te doen, is het drinken van cafeïne of alcohol een slecht plan wanneer je een betere nachtrust wilt. Van cafeïne is bekend dat het je slaap kan verstoren, maar veel mensen slapen van alcohol juist goed in. Het afbreken van alcohol kost je echter dusdanig veel energie, dat dit ten koste gaat van je energielevel als je weer opstaat.

  1. Probeer gezond te eten

Ook de keuze voor je avondmaaltijd kan bepalend zijn voor je nachtrust. Als je ‘s avonds iets hebt gegeten met veel verzadigde vetten, moet je lichaam ‘s nachts hard werken om dit te verteren. Je kunt er dan beter voor kiezen om een lichtere maaltijd te nuttigen met veel groente en vezels.

Probeer ook veel fruit te eten. Fruit bevat het stof je tryptofaan wat samen met vitamine B6 (wat je onder andere vindt in volkorenproducten, groente en peulvruchten) bijdraagt aan de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Een gezonde dosis serotonine kan door het lichaam worden omgezet in melatonine, het slaapritmehormoon.

  1. Geef opvliegers geen kans

Veel vrouwen geven aan dat ze tijdens de overgang te maken hebben van nachtelijke opvliegers en daardoor minder goed slapen. Belangrijk hierbij is dat je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Zorg dat je een goed ademend matras hebt, eventueel aangevuld met een speciaal topmatras. En draag goed ventilerende nachtkleding, bijvoorbeeld van katoen.

Voorkom dat je te warm gaat slapen. Douche voor het slapen niet te heet of douche koud af, zodat je lijf weer op temperatuur kan komen. Wist je dat je het beste slaapt in een slaapkamer met een temperatuur van rond de 18°C? Zet ‘s nachts het raam of het ventilatierooster open en zet de verwarming op tijd uit.

  1. Maak slapen je prioriteit

Merk je dat slapen tijdens de overgang je problemen oplevert? Zet slapen dan bovenaan je prioriteitenlijstje. Investeer in een goede nachtrust. Zorg dat je op tijd naar bed gaat zodat, wanneer je onverhoopt een keertje wakker wordt, er alsnog genoeg uren slaap overblijven.

Heb je last van een snurkende partner? Draag speciale oordopjes of probeer een nachtje apart te slapen. Merk je dat je vaak gespannen bent voordat je naar bed gaat? Doe een paar yoga-oefeningen of doe jezelf een ontspanningsmassage cadeau.

Hoe meer ontspannen je naar bed gaat, hoe rustiger de nacht verloopt. En met een goede nachtrust ben je opgewassen tegen alle uitdagingen die de dag je brengt.

Ik hoop dat je deze tips niet nodig hebt, maar het is helaas wel een veel voorkomend probleem in de overgang.

idee-plan-actie