fbpx

Your Silhouette

Eet jij hartstikke gezond, maar val je toch maar niet af? Dan is er waarschijnlijk toch iets met je eetpatroon aan de hand. Geen zorgen, dat is niets om je voor te schamen – er zijn meer mensen met precies hetzelfde probleem. Het aantal calorieën dat voedingsmiddelen leveren, kan nu eenmaal moeilijk in te schatten zijn.

Het enige dat je hoeft te doen, is je menu nog eens goed tegen het licht te houden. Eventueel kan het je helpen om een weekje al je calorieën goed bij te houden. Om je te helpen het probleem te vinden, geven we je hier vast een lijst van negen stiekeme dikmakers.

Wat zijn stiekeme dikmakers?

Van veel producten weten we prima of ze binnen ons dieet passen of niet. Groenten, peulvruchten en wit vlees zijn bijvoorbeeld allemaal slank én gezond. En frietjes of milkshakes zijn absoluut niet caloriearm, dat is ook helemaal duidelijk. Dan zijn er gezonde producten die duidelijk veel calorieën bevatten en daarom met mate gegeten moeten worden.

Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!

9 stiekeme dikmakers

1. Light frisdranken

Dat je beter niet te veel cola kunt drinken, dat is duidelijk. Vloeibare suikers vullen immers voor geen meter en zorgen er zo voor dat je ongemerkt veel meer calorieën binnenkrijgt. Maar hoe zit het dan met light frisdranken? Helaas zijn die niet veel beter.

In het kort komt het erop neer dat ze indirect voor net zo veel calorieën consumptie zorgen. De zoete smaak bereidt je lichaam namelijk voor op een flinke dosis suiker. Komt die niet, dan krijg je enorme trek om toch ‘genoeg’ suiker binnen te krijgen. Flinke eetbuien zijn het gevolg!

2. Kant-en-klare salades

Denk je gezond bezig te zijn als je op een drukke dag even een maaltijdsalade uit de supermarkt grist? Of kies jij standaard voor salades als je in een restaurant zit? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Salade kán heel gezond zijn… maar is dat kant-en-klaar vaak niet.

Bovendien zijn het vaak echte caloriebommen. Ga maar na: geitenkaas én walnoten én spekjes én honing… Daar komt dan vaak ook nog een romige dressing overheen. Zo zit je toch al snel weer op vele honderden calorieën na wat een ‘slanke’ maaltijd zou moeten zijn.

3. Romige soepen

Ook soep is zo’n gerecht dat in theorie heel slank en gezond kan zijn. En dat klopt inderdaad, als hij gemaakt is van bouillon, groenten en eventueel wat wit vlees. Wat allesbehalve slank is, is bijvoorbeeld een soep waar hele scheuten room aan toegevoegd zijn.

Ook vette soepballetjes maken je maaltijd er niet verantwoorder van. Andere boosdoeners kunnen kaas of deegwaren zoals vermicelli zijn. Daarnaast bevatten kant-en-klare soepen vaak te veel zout en soms zelfs suiker. Maak het dus liever zelf, of lees anders in ieder geval het etiket goed na!

4. Ovenchips

Van die chips die in de oven gebakken worden in plaats van gefrituurd, je kent ze wel. Vaak doen ze er zelf veel aan om hun ambachtelijke, gezonde imago te promoten. Er staat dus een traditioneel uitziende oven op de verpakking, en er wordt veel drukte gemaakt omdat er minder zout in zit.

Hartstikke leuk allemaal – maar dat maakt ovenchips echt nog niet spontaan gezond of geschikt voor een afslankdieet! Ze bevatten bijna net zo veel calorieën als gewone chips. Daarnaast eten mensen er vaak veel meer van, want hé, deze dingen zijn verantwoord…

5. Mueslirepen

Er zijn zeker gezonde mueslirepen op de markt, maar dat is wel een kwestie van goed zoeken. Het grootste deel zit namelijk boordevol kunstmatige zoetstoffen en andere troep. En zelfs een mueslireep of snackreep met ‘alleen maar gezonde ingrediënten’ is meestal absoluut niet slank!

Denk maar na: meestal zitten er flink wat noten en gedroogde vruchten in. Beide producten zijn in kleine hoeveelheden prima, maar zitten wel boordevol calorieën. Vaak wordt er ook nog eens flink wat honing overheen gegoten om de boel goed aan elkaar te plakken. Duidelijk een stiekeme dikmaker als je ze regelmatig eet.

6. Cappuccino

Koffie is best gezond, zoals we al eerder geschreven hebben. En zwarte koffie is in redelijke hoeveelheden heel verantwoord; het kan je zelfs helpen iets meer calorieën te verbranden. Het probleem ontstaat zodra je al te veel in je koffie gaat stoppen. Cappuccino wordt bijvoorbeeld meestal met volle melk gemaakt, omdat dat beter schuimt dan halfvolle of magere melk. Daar gaat het aantal calorieën snel van omhoog.

Hetzelfde geldt voor veel koffievarianten die je bijvoorbeeld bij de Starbucks haalt. Siropen, room, suiker en andere toevoegingen maken een ‘onschuldig’ kopje koffie al snel een halve maaltijd wat de calorieën betreft.

7. Sushi

Sushi heeft nog wel eens een gezond imago. Japanners leven ten slotte langer, nietwaar? En vis en zeewier zijn toch goed voor je? Helaas is de sushi zoals we die in Nederland heel eten heel anders dan die in Japan. In Japan worden er bijvoorbeeld geen vette mayonaisesauzen doorheen gegooid.

Ook bevat sushi meestal geen kaas en gefrituurd vlees in het oosten. Een laatste verschil is de eetcultuur: Japanners eten niet tot ze propvol zitten. Zeker all you can eat-sushi is dus een echte dikmaker!

8. “Suikervrije” zoetigheid

Koekjes en taarten zonder suiker, je vindt er overal recepten voor. Op zich prima, want geraffineerde suiker is inderdaad zo’n ingrediënt dat je liever uit de weg gaat. Het probleem is dat de suikervrije varianten niet héél veel beter zijn. Zoetmiddelen als honing bevatten nog steeds heel veel snel opneembare glucose, bijvoorbeeld.

Ook wederom dadels en noten worden hier veel gebruikt. Suikervrije taarten zijn daarom nog steeds gewoon enorm calorierijk, die je niet te pas en te onpas moet eten. Reserveer deze stiekeme dikmakers voor speciale gelegenheden!

9. Luxueuze broodjes

Haal jij vaak een goedgevuld broodje uit de kantine op werk? Dan hebben we slecht nieuws voor je: er is goede kans dat je daar meer van aankomt dan je denkt. Om te beginnen is zo’n pistolet simpelweg een stuk groter dan een simpele boterham. Daarnaast wordt er vaak veel én vet beleg op gedaan.

Een dikke laag roomboter of een vettige saus, bijvoorbeeld. Meerdere plakken kaas of bewerkte vleeswaren. En als je pech hebt zijn de broodjes ook nog eens wit, waardoor ze relatief slecht vullen. Zo eet je veel meer dan je eigenlijk doorhebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *