kip-met-linzen-en-tomaat 1

Linzenschotel met kip en tomaat

Linzen zijn geen groente maar peulvruchten. 100 Gram linzen bevat 90% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan foliumzuur en twee keer de ADH aan molybdeen. Linzen bevatten veel tryptofaan. Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, zakt vaak ook de serotoninespiegel. Serotonine is het geluks- en slaaphormoon. Zit je te laag in jouw serotonine, dan kun je je ongelukkig voelen en slecht slapen. Met behulp van tryptofaan maken de zenuwcellen serotonine aan. Het is dus aan te raden voedsel te eten dat tryptofaan bevat.

Opmerking: je moet wel héél veel voeding met tryptofaan eten wil je daarmee jouw serotonineniveau verhogen en beter in jouw humeur komen en er beter van gaan slapen.

Verder bevatten linzen het mineraal mangaan en is een onsje linzen goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Daarnaast zit er in ruime mate koper en vitamine B1 in de linzen. Superfood dus!

Dit gerecht is heerlijk verwarmend, gezond en zeker niet moeilijk.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 biologische kippenbouten
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 2 el kappertjes
  • handvol verse oregano, fijngehakt
  • ½ tl gedroogde oregano
  • 300 ml witte wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 g
  • 200 ml kippenbouillon
  • 250 g puylinzen (te koop bij AH)
  • stokbrood, voor erbij

Bereiding

  • Was de linzen en doe ze in een pan kokend water en kook ze ongeveer een half uur tot drie kwartier (proef af en toe) of volg de bereidingsaanwijzigen op de verpakking. Van te voren wellen is niet echt nodig.
  • Braad de kippenbouten aan in de olie in een koekenpan op hoog vuur; laat ze aan beide kanten bruin worden.
  • Voeg de knoflook, kappertjes en verse en gedroogde oregano toe (bewaar wat voor de garnering).
  • Maak 200 ml kippenbouillon (kan gewoon met een bouillonblokje).
  • Voeg de wijn toe en laat 15 min. zachtjes koken. Voeg de tomaten en bouillon toe en laat het gerecht nog eens 30 min. zachtjes koken.
  • Voeg de (gekookte) linzen toe en kook ze nog 5 min. mee.
  • Serveer in grote diepe borden en geef er veel stokbrood bij om lekker te dippen.

Tip: maak er een lekkere groene salade bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: