fbpx

Your Silhouette

Naar recept gaan Recept afdrukken

Bloemkoolrijst met tempé

Tijdens de overgang kan het je helpen voldoende groenten te eten. Ze bevatten bioactieve stoffen die je hormoonhuishouding ondersteunen. Zo helpt bloemkool je lever bij het omzetten van hormonen. Bloemkool is de perfecte vervanger voor rijst. Je proeft het verschil haast niet, maar krijgt wel op een slimme manier je groenten en vezels binnen.
Tempé is gemaakt van gefermenteerde sojaproducten. Deze hebben de voorkeur boven de ‘normale’ soja zoals in sojamelk en yoghurt omdat door het fermentatieproces van de tempé de sojaboon beter verteerbaar wordt. Soja is net als lijnzaad rijk aan fyto-oestrogenen.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 persoon
Calorieën 292 kcal

Ingrediënten
  

Bloemkoolrijst

  • 150 gr bloemkoolrijst (grof gemalen bloemkool)
  • 1 st rode paprika
  • Peper/Herbamare naar smaak
  • 1-2 tl kokosolie om in te bakken

Tempé

  • 100 gr tempé in kleine blokjes
  • 2 el kikomansaus
  • 2 st sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember, geschild en in stukjes
  • 1-2 tl kokosolie om in te bakken

Pindasaus

  • 2 el pindakaas zonder suiker
  • 1 st sjalotje gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode peper zonder zaadlijst
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 scheutje sojasaus zonder suiker
  • 1 el kokosmelk
  • 1-2 tl kokosolie om in te bakken

Instructies
 

  • Snijd de tempé in kleine stukjes en meng dit goed in een kommetje met 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel Ketjap Manis. Laat 15 minuten marineren.
  • Verhit ondertussen in een sauspannetje wat kokosolie en fruit de ui en knoflook en het rode pepertje aan voor de pindasaus. 
  • Voeg vervolgens de pindakaas, sojasaus, kokosmelk en het gemberpoeder toe. 
  • Roer goed door en laat op een zacht vuur staan.
  • Ga verder met de bloemkoolrijst. Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. 
  • Snijd in kleine stukjes en bak samen met de bloemkoolrijst aan in kokosolie. 
  • Voeg peper en Herbamare toe naar smaak. Roerbak de bloemkoolrijst in 5 minuten gaar.
  • Verhit ondertussen in een bakpan wat kokosolie en fruit de sjalotten, knoflook en gember aan voor de tempé.
  • Voeg de gemarineerde blokjes toe en bak de stukjes bruin in circa 8 minuten. 
  • De rijst kan je in een kommetje doen en omdraaien op het bord, zodat je een mooi vormpje hebt. Dien op met de stukjes tempé en zelfgemaakte pindasaus.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Bloemkoolrijst met tempé
Aantal personen
 
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
292
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
16
g
25
%
Verzadigd vet
 
5
g
31
%
Meervoudig onverzadigd vet
 
4
g
Enkelvoudig onverzadigd vet
 
4
g
Natrium
 
234
mg
10
%
Kalium
 
1001
mg
29
%
Koolhydraten
 
22
g
7
%
Vezels
 
4
g
17
%
Suiker
 
5
g
10
%
Proteïne
 
23
g
46
%
Vitamine A
 
246
IU
5
%
Vitamine B1
 
1
mg
67
%
Vitamine B2
 
1
mg
59
%
Vitamine B3
 
4
mg
20
%
Vitamine B5
 
1
mg
10
%
Vitamine B6
 
1
mg
50
%
Vitamine B12
 
1
µg
17
%
Vitamine C
 
107
mg
130
%
Vitamine E
 
1
mg
7
%
Vitamine K
 
27
µg
26
%
Calcium
 
155
mg
16
%
Koper
 
1
mg
50
%
Foliumzuur
 
119
µg
30
%
Ijzer
 
4
mg
22
%
Mangaan
 
2
mg
100
%
Magnesium
 
118
mg
30
%
Fosfor
 
362
mg
36
%
Selenium
 
2
µg
3
%
Zink
 
2
mg
13
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
292
Serving Size
 
1 portie
Trefwoord
avondeten
,
diner
,
hoofdgerecht
,
overgang
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!