fbpx

Your Silhouette

Logo de kracht van voeding

Home

Groene groenten zijn gezond! Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Eén van de gezondste groene groenten is broccoli. 

Zet jij regelmatig je tanden in een stuk broccoli? Dat is een goede, gezonde keus.

Weinig calorieën

Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat bepaalde voedingsstoffen uit broccoli een positief effect hebben op bijvoorbeeld het voorkomen van kanker. Toch is er nog te weinig bekend om effect te kunnen claimen. Het is voor wetenschappers lastig om echt te kunnen bewijzen wat de invloed van een enkel voedingsmiddel is op de gezondheid.

Onvoldoende bewijs

Veel andere factoren spelen namelijk een rol: hoeveel beweegt iemand, hoe is het verdere voedingspatroon? Tot nu toe is er onvoldoende bewijs dat je ziekten kunt voorkomen als je vaak broccoli op het menu zet. Maar broccoli past natuurlijk wel prima in een gevarieerd voedingspatroon.

Kopen en bewaren

Broccoli is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar uit Nederland van juni tot en met september. De groente behoort net als bloemkool, spruitjes en boerenkool tot de kruisbloemenfamilie. Broccoli kun je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar beter is in de koelkast.

Heb je te veel gekocht en wil je de broccoli langer bewaren? Je kunt broccoli prima invriezen. Blancheer het eventueel van tevoren een minuut in kokend water.

Bereiding

Net als alle groenten moet je ook broccoli goed wassen voor gebruik. Snij de roosjes van de broccoli, maar niet te veel van de stronk. Ook de stronk kun je namelijk prima eten. Je kunt broccoli gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Zorg ervoor dat de broccoli wel knapperig blijft. Dan is deze groente op zijn lekkerst. Je kunt broccoli ook prima rauw eten, maar niet iedereen houdt daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *