Goed zorgen voor onszelf!
Ja, makkelijker gezegd dan gedaan zullen enkelen denken. Maar…
Jij zorgt voor iedereen en alles. Je huis is netjes, je gezinsleden kunnen schone kleding aantrekken. Er staat vanavond eten op tafel. Je hebt de voorraadkast weer aangevuld. Je gaat nog even langs die zieke vriendin. Op je werk zorg je ervoor dat iedereen kan blijven werken, je beantwoordt netjes alle mailtjes. Die extra taken doe je ook nog even tussendoor. Nee zeggen is voor jouw geen optie!
Maar… als jij NIET voor jezelf zorgt dan komt er een dag dat je het bovenstaande ook niet meer uit kunt voeren. Juist in de overgang is het van belang dat jij goed voor jezelf zorgt. Er gebeurt zoveel in je lichaam en hoofd dat het echt af en toe tijd is om stil te staan en je voor jezelf zorgt.
Stress is een factor waar jij echt niet op zit te wachten. Ziek worden al helemaal niet. Maar hoe doe je dit in de overgang?
Rust en tijd vinden voor jezelf is echt van belang! De fase waar jij nu doorgaat vraagt daar ook om. Jouw overgangsklachten kunnen echt verergeren als je de rust en tijd niet neemt om te wennen aan alles wat jouw lichaam en geest te verwerken heeft.
Hieronder staan 7 tips die jou kunnen helpen om meer rust en tijd voor jezelf te creëren.
- Verzet je niet, daar schiet je niks mee op.
- Bespreek je klachten met je partner, vriendin of huisarts. Of praat erover met lotgenoten, gedeelde smart is halve smart.
- Slaap genoeg en neem op tijd rust, ook bijvoorbeeld tijdens het sporten. Bij het sporten moet je soms ook even een stapje terug doen.
- Eet gezond en regelmatig. ‘Ik drink minder koffie. Daardoor voel ik me minder opgejaagd.’
- Neem wat meer tijd voor jezelf, ga even wandelen of fietsen of iets anders dat je ontspanning geeft.
- Sta stil bij wat je wilt in het leven. Het gevoel dat je wankelt helpt je te realiseren dat je keuzes kunt en mag maken.
- Maak het bespreekbaar op je werk. Heb je ergens last van? Geef het aan bij collega’s en je werkgever.
Let in deze periode ook heel goed op je voeding. Voeding heeft heel veel invloed op overgangsklachten, of je er veel last van hebt of weinig.
Suiker: slecht voor je humeur
Dit geldt ook voor alles waarin veel suiker zit. Chocola, cakejes, ijs, maar ook vruchtensap zorgen ervoor dat je lichaam het hormoon insuline moet aanmaken om de (fruit)suikers te verwerken. En hoe meer insuline in je bloed, hoe gemakkelijker de pondjes blijven plakken. “Vrouwen met overgewicht hebben meer last van opvliegers.” Schommelende suikerspiegels, nog zo’n vervelende bijwerking van zoetigheid, kunnen bovendien je stemming negatief beïnvloeden. Kies daarom bij voorkeur voor vers fruit als je zin hebt in wat zoets, zoals een banaan of een peer. Door de vezels worden de fruitsuikers langzamer in je bloed opgenomen.
Liever thee dan koffie
Ook stimulerende stoffen zoals cafeïne in koffie en alcohol kun je beter beperken, omdat ze van invloed zijn op klachten als opvliegers, zweten en hoge bloeddruk. Sinds ik dit zelf toepas merk ik een duidelijke afname van deze klachten. Drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag verlagen zelfs de bloeddruk.
Belangrijke vitamines in de overgang
Vitamines en mineralen zijn in deze levensfase ‘cruciaal’. “Vitamine D helpt de sluipaandoening osteoporose voorkomen; daarvoor is extra aanvulling vitamine D nodig. Ook magnesium is belangrijk voor de botten; denk hier zeker aan als je spierkrampen hebt.” Ook goed voor je: vitamine B voor energie (zoals B11, beter bekend als foliumzuur) en vitamine A voor huid en slijmvliezen.
Vitamine A komt veel voor in lever(worst), maar zit ook in vis, (half)volle melk, melkproducten en boter. Groenten en fruit bevatten naast foliumzuur ook bèta-caroteen, dat je lichaam naar behoefte kan omzetten in vitamine A. Magnesium zit onder andere in spinazie en banaan. Het is helaas wel zo dat in de tegenwoordige voeding onvoldoende vitamines en mineralen zitten en het dus belangrijk is om hiervoor supplementen te gebruiken. Wil jij de beste supplementen? Vraag bij mij welke dat zijn.
Niet met klachten blijven rondlopen
Doe je nog steeds geen oog meer dicht door de opvliegers, of zit je gewoon niet lekker in je vel? Blijf er niet mee rondlopen, er is veel mogelijk om je klachten te verlichten en zelfs te verhelpen. Wil jij hierbij geholpen worden? Neem gewoon contact met mij op en samen bekijken we je voedingspatroon en beweegpatroon. Ik help je graag om deze fase gezond en vitaal door te komen. Ik luister naar jou en wat jij voor resultaat wilt. Samen gaan we hier dan mee aan de slag.
Kom in contact met mij!
Ga vanaf vandaag aan de slag om voor jezelf te zorgen! Jij verdient het!
rum cola is dat goed voor af vallen