fbpx

Your Silhouette

Logo de kracht van voeding

Home

In de overgang, maar nog steeds 100% vrouw

Wat doe jij om je vrouwelijkheid te vieren?

Je kijkt naar je dochter terwijl ze voor het schap van maandverband zich verwondert over het enorme aanbod: met vleugels, voor lichte en zwaardere dagen en voor ieder type ondergoed. De eerste menstruatie kondigde zich aan en dochterlief is geen meisje meer, maar een vrouw. We spoelen een paar jaar vooruit. Jouw menstruatie blijft uit. Een omgekeerde puberteit, en je merkt het aan je lijf: je zit in de overgang. Ben je dan nu minder vrouw? Het is een sluimerend en veelal onuitgesproken gevoel bij vrouwen. Tijd om daar aandacht aan te besteden.

Allereerst, wat is de overgang?

De overgang is een levensfase waarin iedere vrouw terechtkomt. Het is een fase waarin je overgaat van je vruchtbare naar je niet vruchtbare periode. Dat kan in totaal wel 5 tot 10 jaar duren. Deze fase start doordat de hormonen die je menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) gaan schommelen. De rijping van de eicellen verandert daardoor ook. Uiteindelijk stopt de rijping helemaal. Een omgekeerde puberteit, eigenlijk. De overgang begint meestal tussen je 45e en 55e levensjaar.

 

‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’

Dames die in een restaurant verhit met hun servet zichzelf wat koelte toe wapperen of je oma die zo kon klagen over haar nachtelijk zweten. Het is algemeen bekend: veel vrouwen in de overgang krijgen het heet! Opvliegers en nachtelijk zweten zijn misschien wel de meest bekende klachten omtrent de overgang. Maar Cruijff riep het al: ‘Ieder nadeel heb z’n voordeel!’ Want hoe fijn, geen menstruatie meer! Gewoon, zonder erbij na te denken, die witte broek aan in de zomer, lekker zwemmen en niet meer zoeken naar een verdwaalde tampon onder in je handtas.

Dus nee, geen ovulatie meer. Maar minder vrouw? Dat ben je zeker niet!

 

Minder vrouw, waar komt dat gevoel vandaan?

Je bent zoveel meer dan alleen een lichaam dat door middel van haar vruchtbaarheid nieuw leven kan creëren. Toch bekruipt vrouwen soms het gevoel dat hun vrouwelijkheid hen wordt afgenomen. Waar komt dat vandaan? Anno 2021 heeft de vrouw – gelukkig! – veel meer kansen om te doen wat haar gelukkig maakt en te zijn wat ze wil zijn. Maar niet eens zo heel lang geleden waren vrouwen toch vooral moeder en verzorger. Moederschap stond gelijk aan vrouwelijkheid en andersom. Anno 2021 is er veel meer ruimte voor alle rollen die wij vrouwen willen vervullen, onze verschillende kanten en zowel mannelijke (kracht en actie) als vrouwelijke (zorg en aandacht) energie. Dus laat maar los die negatieve gedachtes. Jij bent helemaal goed zoals je bent, in al je vrouwelijkheid!

 

Maak tijd en ruimte voor je vrouwelijkheid

Ook al ben je druk of wil de hele wereld iets van je, maak tijd en ruimte om jezelf te verwennen. Een beetje inspiratie:

  • Koop een heerlijke luxe pot bodylotion en smeer jezelf met aandacht in. Voel je lijf onder je handen. Iedere vorm, inkeping en elk litteken. Sta stil bij wat dit mooie lijf jou iedere dag in staat stelt om te doen en ervaren.
  • Plan een vast moment in de week om lekker wat te tutten. Trek een badjas aan, zet je favoriete muziek op en doe wat jij fijn vindt. Geef bijvoorbeeld je nagels een nieuwe kleur, föhn je haar, doe je mooiste sieraden om en waan je Marilyn Monroe.
  • Ga in je favoriete little black dress op datenight met je partner of borrelen met vriendinnen. Tijd voor goede gesprekken en een flinke lachbui, heerlijk!

Wat doe jij om je vrouwelijkheid te vieren?