fbpx

Your Silhouette

Logo de kracht van voeding

Home

Naar recept gaan Recept afdrukken

Vandaag heb ik een heerlijk bordje kip teriyaki met bloemkoolrijst gemaakt. Bij ons thuis doet een simpele maaltijd met licht gekruide kip, groente en (bloemkool)rijst het altijd goed. Voor de afwisseling maak ik af en toe een lekker sausje bij de kip. Dit keer heb ik gekozen voor een Japanse teriyakisaus. Deze saus wordt doorgaans gemaakt van sojasaus, mirin, maïzena en suiker. Ik heb een paar kleine aanpassingen gemaakt voor een koolhydraatarme versie. Zo heb ik de suiker vervangen door erythritol en xanthaangom gebruikt als verdikkingsmiddel. De kipblokjes heb ik gemarineerd in de koolhydraatarme teriyakisaus en vervolgens gebakken en geserveerd met broccoliroosjes en bloemkoolrijst.

kip-teriyaki-bloemkoolrijst

Kip teriyaki met bloemkoolrijst

Deze kip teriyaki met bloemkoolrijst is lekker, gezond en koolhydraatarm. Daarbij is het makkelijk om te maken en zet je het binnen no time op tafel.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2
Calorieën 94 kcal

Ingrediënten
  

Marinade

  • 1 el wokolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 3 ml sojasaus
  • 1 el erythritol optioneel
  • 1/4 tl xanthaangom optioneel

Teriyaki

  • 300 gr kipfiletblokjes
  • 400 gr broccoliroosjes
  • 1 el wokolie
  • 1/2 ui
  • 250 gr gesneden champignons
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 stengel lente-ui
  • 2 el sesamzaad
  • 1 st rode peper optioneel

Instructies
 

  • Pers met een knoflookpers het teentje knoflook tot pulp. Pak vervolgens een kleine rasp en rasp hiermee de gember fijn. Verwarm een el wokolie in een grote koekenpan en voeg de knoflook, gember en sesamzaad toe. Bak dit 1 minuut boven een hoog vuur en voeg dan de sojasaus, water, en erythritol toe. Zet het vuur laag en laat dit 2 minuten sudderen. Voeg ten slotte de xanthaangom toe en verwarm totdat de saus is ingedikt.
  • Laat de marinade afkoelen en voeg dit vervolgens samen met alle kipblokjes toe aan een kom. Dek de kom af en laat de marinade minimaal 15 minuten in de koelkast intrekken.
  • Snijd ondertussen de ui fijn en verwarm een el wokolie in een grote koekenpan. Voeg de ui toe aan de pan en bak dit totdat het begint te verkleuren. Schep dan de kip met de marinade in de pan en bak dit rondom gaar en goudbruin.
  • Voeg de gesneden champignons toe en bak dit 2-3 minuten mee. Voeg eventueel voor meer een pittige teriyaki een fijngesneden rode peper toe. Breng ondertussen een pan met water aan de kook en voeg de broccoliroosjes toe. Kook de roosjes in 3-4 minuten met een deksel op de pan gaar.
  • Pak dan nog een koekenpan en wok hierin de bloemkoolrijst gaar. Verdeel de kip teriyaki, bloemkoolrijst en gekookte broccoli over twee borden en garneer met gesneden lente-ui en sesamzaad. Eet smakelijk!

Notities

Met dit recept maak je kip teriyaki met bloemkoolrijst voor twee personen. Je kunt het recept opschalen door op de schaalfunctie in de receptkaart te klikken. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen. Zo kun je eventueel de kip vervangen door biefstukpuntjes of een vegetarisch alternatief. Verder kun je eventueel een rode peper of meer knoflook toevoegen voor een pittigere kip teriyaki. Het gerecht kun je na bereiding maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast en later opwarmen in de magnetron of koekenpan. Ik hoop dat jullie het lekker vinden!

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Kip teriyaki met bloemkoolrijst
Aantal personen
 
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
94
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
1
g
2
%
Verzadigd vet
 
1
g
6
%
Natrium
 
73
mg
3
%
Kalium
 
730
mg
21
%
Koolhydraten
 
20
g
7
%
Vezels
 
6
g
25
%
Suiker
 
8
g
16
%
Proteïne
 
6
g
12
%
Vitamine A
 
1247
IU
25
%
Vitamine C
 
182
mg
221
%
Calcium
 
111
mg
11
%
Ijzer
 
2
mg
11
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
94
Serving Size
 
1 portie
Trefwoord
eetlijnproof
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!