fbpx

Your Silhouette

Naar recept gaan Recept afdrukken
Vis en peulvruchten

Makreelsalade met bieten en linzen

Een heerlijke salade om als lunch, voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht te eten. Je kan deze salade ruim van te voren klaar maken wacht alleen wel met het pocheren van de eieren tot vlak voor het serveren. En echt, iedereen kan ei pocheren. En zelfs als het een keer niet helemaal goed gaat zijn ze nog lekker. Het belangrijkste is dat je het even rustig doet. Bekijk mijn recept met alle tips hier voor.Met dit recept ga ik uit van een grote schaal als voorgerecht voor 4 personen. Mocht je nog andere hapjes erbij serveren dan kun je deze salade zelfs voor 6 personen serveren. Maak je deze liever voor de lunch dan zou ik 3 personen aanhouden.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 5 uur
Gang Salade
Keuken Nederlands
Porties 4
Calorieën 192 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 st gestoomde of gerookte makreel schoongemaakt
  • 6 st rode bieten
  • 125 gr rauwe groene (dupuis) linzen
  • 2 volle handen rucola gewassen en droog gedept
  • 3 st eieren
  • 50 gr blanke hazelnoten zonder velletje, ongebrand en ongezouten
  • extra vergine olijfolie

Instructies
 

  • Laat de linzen weken. Let op: dit duurt 4 uur. Zelf doe ik dit vaak de avond ervoor of ’s morgenvroeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de bieten schon en dep deze droog. Wanneer de biet er van buiten niet zo fraai meer uitziet kun je met een dunschiller deze raspen maar dit hoeft in principe niet.
  • Snijd de rode bieten in partjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schenk een klein beetje olijfolie er overheen en breng op smaak met peper en zout.
  • Hussel de bietjes om en plaats de ovenplaat voor ongeveer 25 a 30 minuten in de oven, totdat de rode bieten geroosterd en gaar zijn.
  • In de tussentijd giet je het weekwater van de linzen af en kook je de linzen met schoon water op middelmatig vuur totdat deze gaar zijn. Op de verpakking staat vaak ongeveer 45 minuten maar zelf giet ik deze vaak al naar ongeveer 25 minuten af omdat ik de linzen gaar wilt hebben maar nog wel met een bite.
  • Haal de geroosterde bieten uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  • Rooster de hazelnoten in de oven. Let op dat de noten niet aanbranden.
  • Je kan nu de bordjes opmaken. Leg de rucola op een grote schaal en leg daarop de gekookte linzen.
  • Voeg de geroosterde bietjes en stukjes makreel toe.
  • Pocheer de eieren, laat uitlekken en leg deze bovenop de salade.
  • Schenk een klein beetje olijfolie over de salade en breng op smaak met peper en zout.
  • Strooi de geroosterde hazelnoten over de makreelsalade.
  • Snijd met een scherp mes de gepocheerde eieren door midden en serveer direct.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Makreelsalade met bieten en linzen
Aantal personen
 
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
192
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
8
g
12
%
Verzadigd vet
 
1
g
6
%
Cholesterol
 
3
mg
1
%
Natrium
 
5
mg
0
%
Kalium
 
309
mg
9
%
Koolhydraten
 
21
g
7
%
Vezels
 
11
g
46
%
Suiker
 
1
g
2
%
Proteïne
 
10
g
20
%
Vitamine A
 
41
IU
1
%
Vitamine B1
 
1
mg
67
%
Vitamine B2
 
1
mg
59
%
Vitamine B3
 
1
mg
5
%
Vitamine B5
 
1
mg
10
%
Vitamine B6
 
1
mg
50
%
Vitamine B12
 
1
µg
17
%
Vitamine C
 
2
mg
2
%
Vitamine D
 
1
µg
7
%
Vitamine E
 
1
mg
7
%
Vitamine K
 
3
µg
3
%
Calcium
 
37
mg
4
%
Koper
 
1
mg
50
%
Foliumzuur
 
153
µg
38
%
Ijzer
 
3
mg
17
%
Mangaan
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
39
mg
10
%
Fosfor
 
144
mg
14
%
Selenium
 
3
µg
4
%
Zink
 
2
mg
13
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
192
Serving Size
 
1 portie
Trefwoord
bieten
,
eetlijnproof
,
linzen
,
makreel
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!