Mayonaise zelf maken
Benodigdheden
- 2 eidooiers
- 1 volle tl mosterd
- 175 ml olijfolie / 150 ml olijfolie
- klein scheutje (witte wijn) azijn
- zout
Bereidingstijd: met de hand 20 minuten / staafmixer 10 minuten
Bereiding
- Meng de eidooiers met de mosterd met een garde/staafmixer tot een glad mengsel.
- Giet beetje voor beetje de olie erbij terwijl je blijft kloppen/mixen. Telkens als het zich bindt kun je weer wat olie toevoegen.
- Voeg halverwege de olie een klein scheutje azijn toe.
- Blijf kloppen/mixen tot je mayonaise de gewenste substantie bereikt heeft. Dit kan zijn voordat de olie op is, want dit is ook afhankelijk van de grootte van je eieren en je armkracht. Bij de handgeklopte versie gebruikten we in totaal 175 ml en de staafmixer versie 150 ml.
- Proef en breng de mayonaise op smaak met zout.
- Bewaar de mayonaise in een gedestilleerde pot in de koelkast en dan blijft het twee weken goed. Zorg wel dat de mayonaise schoon blijft door er geen etensresten in achter te laten.