
Ouderwetse kippensoep
Deze kippensoep zal je herinneren van vroeger. Als je je niet lekker voelde kreeg je meestal deze soep om aan te sterken.
No ratings yet
Voorkomt dat je scherm donker wordt.
Voorbereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Gang eetlijnproof, Lunch, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Calorieën 196 kcal
Ingrediënten
- 2 kippenbouten
- 1 prei in stukjes
- 3 winterpenen in stukjes
- 400 gr groente (bloemkool, prei, champignons of groene paprika), in stukjes
- 2 uien gesnipperd
- 1 handje peterselie fijn gehakt
- 2 takjes tijm
- 1 tl zwarte peperkorrels gemalen
- 1 laurierblaadje gedroogd
- 1 stukje foelie gedroogd
- 2 el citroensap
- 1 scheutje Kikkoman sojasaus
- 1 blokje kippenbouillon of meer naar smaak. Glutenvrij en suikervrij
- Himalaya zout naar smaak
Instructies
- Leg de kippenbouten in een diepe (soep)pan en voeg de prei, winterpeen, fijngemalen peper, tijm, foelie, 1 ui, de helft van de peterselie en het laurierblaadje toe.
- Schenk er 2 liter water bij en breng aan de kook.Schep eventueel het schuim (als de soep aan het koken is) eraf. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 2 tot 3 uur zachtjes trekken.
- Haal de kippenbouten uit de pan, leg op een bord en laat even afkoelen.
- Neem een schone, droge theedoek en leg deze in een vergiet. Zet deze op een andere soeppan en giet de bouillon erin. De groenten en kruiden in de vergiet kun je nu weggooien; deze gebruik je alleen om smaak aan de bouillon te geven.
- Verwijder vervolgens het vel van de kippenbouten en de botjes. Snijd het vlees in kleine stukjes en voeg weer toe aan de bouillon.
- Zet de bouillon met de kip weer op het vuur. Voeg nu de groentes naar keuze, het citroensap, de rest van de peterselie en de ui toe. Laat de soep dan nog 15 minuten zachtjes koken.
- Breng de soep vervolgens op smaak met zout, sojasaus en blokje(s) kippenbouillon.
Notities
Als je een dubbele portie maakt kun je die invriezen en voor een andere dag gebruiken! Ook is het lekker om groente te koken in deze bouillon.
Voedingswaarde
Nutrition Facts
Ouderwetse kippensoep
Aantal personen
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
196
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
11
g
17
%
Verzadigd vet
3
g
19
%
Trans vet
1
g
Cholesterol
60
mg
20
%
Natrium
161
mg
7
%
Kalium
408
mg
12
%
Koolhydraten
13
g
4
%
Vezels
3
g
13
%
Suiker
5
g
10
%
Proteïne
12
g
24
%
Vitamine A
8124
IU
162
%
Vitamine B1
1
mg
67
%
Vitamine B2
1
mg
59
%
Vitamine B3
4
mg
20
%
Vitamine B5
1
mg
10
%
Vitamine B6
1
mg
50
%
Vitamine B12
1
µg
17
%
Vitamine C
11
mg
13
%
Vitamine D
1
µg
7
%
Vitamine E
1
mg
7
%
Vitamine K
23
µg
22
%
Calcium
52
mg
5
%
Koper
1
mg
50
%
Foliumzuur
37
µg
9
%
Ijzer
1
mg
6
%
Mangaan
1
mg
50
%
Magnesium
32
mg
8
%
Fosfor
142
mg
14
%
Selenium
12
µg
17
%
Zink
1
mg
7
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
196
Serving Size
1 portie
Trefwoord , , , ,
groente
kip
kippenbouten
prei
winterpeen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!