Wat zijn probiotica en wat kunnen ze doen voor je gezondheid?
Ons lichaam zit vol met goede én slechte bacteriën. Probiotica zijn bacteriën die in de ‘goede’ categorie vallen. Dit komt doordat ze goed zijn voor de spijsvertering en een gezonde darmflora. Het wordt door artsen regelmatig aangeraden wanneer je kampt met spijsverteringsproblemen. Je vindt deze goede bacteriën vooral in bepaalde yoghurtsoorten, gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen.
Werking
Wetenschappers zijn nog steeds bezig met onderzoeken hoe probiotica precies bijdragen aan de gezondheid. Er zijn wel al twee conclusies te trekken:
- De eerste is dat wanneer je lichaam ‘goede’ bacteriën verliest, door bijvoorbeeld antibiotica te slikken, probiotica deze weer kunnen aanvullen.
- De tweede is dat probiotica kunnen helpen om de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in balans te houden.
Verschillende soorten
Veel soorten bacteriën worden gezien als probiotica. Er zijn twee categorieën te onderscheiden: lactobacillus en bifidobacterium. Lactobacillus is het meest voorkomende probioticum. Je vindt het in yoghurt en andere gefermenteerde producten. Het helpt bij diarree en bij mensen die lactose – suiker in melk – niet goed kunnen verteren. Bifidobacterium vind je ook in diverse zuivelproducten. Dit probioticum kan symptomen van het Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS) en symptomen van andere aandoeningen verminderen.
Wat doen probiotica voor onze gezondheid?
Probiotica helpen voedsel door je darm te sturen door de zenuwen te beïnvloeden die de darmbeweging controleren. Aandoeningen die hiermee te behandeld kunnen worden, zijn: Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS), inflammatoire darmaandoening (IDA), infectieuze diarree (veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten) en antibioticagerelateerde diarree.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat probiotica ook goed zijn voor andere delen van je lichaam, zoals huidaandoeningen (eczeem), urinaire en vaginale gezondheid, preventie van allergieën en verkoudheid en de mondgezondheid. Ook als je wilt afslanken is het belangrijk dat je darmflora in balans is. Door een juiste balans kan je spijsvertering optimaal werken en je lichaam beter vet verbranden.
Bronnen van probiotica
Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die probiotica bevatten:
- Kefir en Griekse yoghurt
- Kombucha
- Zuurkool
- Tempeh
- Augurken
- Miso
- Kimchi
Voor een gezonde darmflora is het goed om deze regelmatig aan je voedingspatroon toe te voegen.
Veilig gebruik van probiotica
Als aanvulling van je voeding kun je een probiotica-supplement gebruiken.
Wil je het supplement gebruiken voor bepaalde klachten? Overleg dan eerst met je huisarts. Voor de meeste mensen zijn probiotische voedingsmiddelen niet schadelijk. Maar als je problemen hebt met je immuunsysteem of andere ernstige gezondheidsproblemen hebt, is het goed om voorzichtig te zijn met probiotica.
Probiotica bijwerkingen
Wanneer je net begonnen bent met het toevoegen van probiotica aan je voedingspatroon, kunnen er een aantal bijwerkingen de kop opsteken. Bijvoorbeeld maagklachten, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. In de meeste gevallen verdwijnen deze bijwerkingen na een aantal dagen vanzelf. Let op: probiotica kunnen ook allergische reacties veroorzaken.
Heb je last van deze bijwerkingen en blijven ze langdurig aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts.