fbpx

Your Silhouette

Logo de kracht van voeding

Home

Naar recept gaan Recept afdrukken
Ayurvedische-mungsoep

Reinigende Ayurvedische mungsoep

Vandaag een recept waarmee je je lichaam “schoonmaakt” Dit is af en toe noodzakelijk. Je geeft je auto toch ook elk jaar een onderhoudsbeurt? Dus doe dat ook met je lichaam! Je lichaam en geest zullen dit zeer waarderen.Mungbonen, heb jij er al eens van gehoord? Mungbonen maken al duizenden jaren deel uit van traditionele Ayurvedische diëten in India. Ze worden beschouwd als een van de meest gekoesterde voedingsmiddelen in deze Indiase traditie. Het zijn kleine groene peulvruchten. Linzen en mungbonen zijn verwant en horen in dezelfde plantenfamilie, met o.a. peulvruchten zoals adzukibonen, alfalfaspruiten en groene erwten. Ze zijn een hoge bron van eiwitten, vezels, antioxidanten en fytonutriënten. Mijn favorieten!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Indiaas
Porties 4 personen
Calorieën 180 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 gr droge mungbonen 1 nacht laten weken (dan ongeveer 400 gram)
  • 1 el ghee
  • 3 st knoflooktenen geperst
  • 2 st witte uien in grove stukken
  • 2 tl gedroogde kurkuma
  • 2 tl korianderpoeder
  • 3 cm geraspte verse gember
  • 1 ltr groentebouillon zonder gist

Instructies
 

  • Let op: laat de mungbonen een nachtje weken! Vergeten? Geen probleem, kook de soep dan wat langer.
  • Verhit de ghee in een soeppan en bak de ui en knoflook aan. Voeg de gember, kurkuma en korianderpoeder er bij tot ze geuren. Mmmm. Voeg de groentebouillon toe en de mungbonen. Kook de soep ongeveer 25 minuten op matig vuur. Pureer vervolgens de soep en klaar! Ik eet deze soep in de avond. In de Ayurveda eet je de zwaarste maaltijd in de ochtend of middag. In de avond eet je een lichte maaltijd. En dat bevalt me wel!

Notities

Deze mungsoep smaakt een beetje naar erwtensoep wat mij betreft, maar dan kruidiger en ik heb daarna geen last van mijn buik. En hoe vond jij de smaak? Wat ik overhield heb ik in de koelkast bewaard. Morgen weer smullen.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Reinigende Ayurvedische mungsoep
Aantal personen
 
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
180
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
1
g
2
%
Verzadigd vet
 
1
g
6
%
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Natrium
 
9
mg
0
%
Kalium
 
645
mg
18
%
Koolhydraten
 
32
g
11
%
Vezels
 
8
g
33
%
Suiker
 
3
g
6
%
Proteïne
 
12
g
24
%
Vitamine A
 
91
IU
2
%
Vitamine B1
 
1
mg
67
%
Vitamine B2
 
1
mg
59
%
Vitamine B3
 
1
mg
5
%
Vitamine B5
 
1
mg
10
%
Vitamine B6
 
1
mg
50
%
Vitamine C
 
3
mg
4
%
Vitamine E
 
1
mg
7
%
Vitamine K
 
6
µg
6
%
Calcium
 
69
mg
7
%
Koper
 
1
mg
50
%
Foliumzuur
 
313
µg
78
%
Ijzer
 
4
mg
22
%
Mangaan
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
96
mg
24
%
Fosfor
 
187
mg
19
%
Selenium
 
4
µg
6
%
Zink
 
1
mg
7
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
180
Serving Size
 
1 portie
Trefwoord
eetlijnproof
,
mungbonen
,
reinigend
,
soep
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!