fbpx

Your Silhouette

Naar recept gaan Recept afdrukken
Salmorejo koude spaanse soep

Salmorejo - Spaanse koude soep

Andalusië heeft heel wat te bieden, zowel op cultureel als culinair vlak. In de paasvakantie trokken we er rond. We begonnen onze trip in Sevilla en via Córdoba, Granada en Malaga bereikten we Marbella. In Córdoba zag ik deze koude tomatensoep op de kaart staan: salmorejo. Al van gehoord? Het is een heerlijke, koude tomatensoep die zijn oorsprong vindt in Córdoba. Het is het ‘broertje’ van de gazpacho, die waarschijnlijk al meer geproefd is.
Salmorejo soep is romiger en dikker dan gazpacho. Dit komt door het (stok)brood dat erin verwerkt wordt. Verder gebruik je voor deze soep enkel tomaten en geen komkommer en paprika zoals bij gazpacho.Deze soep serveer je met een versnipperd, hardgekookt eitje en een sneetje Spaanse ham (Ibérico, Serrano). Verfrissend op een zonnige lentedag. Zelfs in Nederland.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch, Soep
Keuken Mediterraan
Porties 4
Calorieën 480 kcal

Materiaal

  • Blender

Ingrediënten
  

  • 750 gr tomaten rijp
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 150 ml water
  • 150 gr oud brood glutenvrij, koolhydraat-arm
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Ontpit de tomaten, eventueel kan je ze ook nog ontvellen. Doe de pitten in een zeefje en vang het vocht op.
  • Doe de tomaten in stukjes in een blender samen met het tomatenvocht, het brood, een teentje look en de gesnipperde rode ui.
  • Voeg de olijfolie, het water en de azijn toe en kruid met peper en zout.
  • Mix alles fijn, proef en kruid bij.
  • Serveer de soep koel met stukjes hardgekookt ei en wat Spaanse ham.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Salmorejo - Spaanse koude soep
Aantal personen
 
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
480
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
38
g
58
%
Verzadigd vet
 
5
g
31
%
Natrium
 
214
mg
9
%
Kalium
 
531
mg
15
%
Koolhydraten
 
31
g
10
%
Vezels
 
4
g
17
%
Suiker
 
6
g
12
%
Proteïne
 
5
g
10
%
Vitamine A
 
1562
IU
31
%
Vitamine B1
 
1
mg
67
%
Vitamine B2
 
1
mg
59
%
Vitamine B3
 
2
mg
10
%
Vitamine B5
 
1
mg
10
%
Vitamine B6
 
1
mg
50
%
Vitamine C
 
28
mg
34
%
Vitamine E
 
6
mg
40
%
Vitamine K
 
38
µg
36
%
Calcium
 
59
mg
6
%
Koper
 
1
mg
50
%
Foliumzuur
 
42
µg
11
%
Ijzer
 
1
mg
6
%
Mangaan
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
34
mg
9
%
Fosfor
 
90
mg
9
%
Selenium
 
1
µg
1
%
Zink
 
1
mg
7
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
480
Serving Size
 
1 portie
Trefwoord
koud
,
soep
,
tomaat
,
tomaten
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!