fbpx

Your Silhouette

Logo de kracht van voeding

Home

Vis en peulvruchten vertragen misschien de menopauze

Vrouwen die veel vis en peulvruchten eten komen later in de menopauze. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten, zoals pasta en rijst, zou de menopauze daarentegen kunnen versnellen. Dat blijkt uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health.

 

De studie analyseerde gegevens van ruim 900 Britse vrouwen tussen 40 en 60 jaar oud die gedurende een periode van vier jaar werden gevolgd. De vrouwen moesten gedetailleerde vragenlijsten invullen over hun dieet. Die informatie werd gekoppeld aan de leeftijd van de menopauze (12 maanden zonder maandstonden). Daarbij werd rekening gehouden met een aantal factoren die ook een invloed hebben op de menopauze, zoals aantal kinderen, gewicht, fysieke activiteit, sociaal-economische status, leeftijd van eerste maandstonden enzovoort.

 

• De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begon was 50,5 jaar.

 

• Hoe meer pasta en rijst werd gegeten, hoe vroeger de menopauze begon: per dagelijkse portie van 210 g, startte de menopauze 1,5 jaar vroeger.

 

• Hoe hoger de consumptie van (vette) vis en peulvruchten (zoals bonen en erwten), hoe later de menopauze begon. Per dagelijkse portie vis van 90 g, begon de menopauze 3,3 jaar later; 75 g peulvruchten per dag zorgde voor een uitstel van de menopauze met 0,9 jaar.

 

• Een dieet rijk aan vitamine B6 en zink was eveneens gekoppeld aan een latere menopauze, met respectievelijk 0,6 en 0,3 jaar per mg per dag.

 

• Vegetarische vrouwen hadden hun menopauze gemiddeld 0,8 jaar vroeger dan wie vlees en vis at. Maar bij niet-vegetarische vrouwen die veel frisdranken of snacks consumeerden, begon de menopauze per glas per dag 1,3 jaar vroeger.

 

• Bij vrouwen die nooit kinderen hebben gehad, was een late menopauze ook gekoppeld aan een hoge consumptie van druiven (+ 2,5 jaar per portie per dag) en gevogelte (+ 5,2 jaar per portie per dag).

 

De onderzoekers geven een aantal mogelijke verklaringen voor het verband tussen de voeding en het tijdstip van de menopauze.

 

• Peulvruchten en vette vis bevatten antioxidanten die een gunstig effect kunnen hebben op de rijping van eitjes, en daardoor de menstruatie kunnen verlengen.

 

• Geraffineerde koolhydraten vergroten mogelijk de kans op insuline-resistentie, wat de activiteit van oestrogeen stimuleert en waardoor de voorraad eitjes sneller uitgeput raakt en de menstruaties sneller stoppen.

 

• Een vegetarisch dieet bevat veel vezels en geen of nauwelijks dierlijke vetten, wat eveneens een invloed kan hebben op de oestrogenen en de menstruaties.

 

Wat kunnen we hieruit besluiten?

 

Dit soort studies kan wel een verband aantonen, maar kan niet bewijzen dat het dieet de oorzaak is van een vroege of late menopauze. Het verband kan ook toeval zijn en er kunnen tal van andere factoren een rol spelen.

 

Dat neemt niet weg dat een evenwichtig dieet met veel groente en calciumrijke producten voor en tijdens de menopauze zeker kan aanbevolen worden. Of dat een invloed zal hebben op het tijdstip van de menopauze, is echter nog de vraag.

 

Een latere menopauze heeft trouwens niet alleen voordelen (bijv. een lager risico op osteoporose en op hart- en vaatziekten) maar ook nadelen (bijv. een verhoogd risico op borst- en baarmoederkanker).  
 
Bronnen


Vis en peulvruchten