fbpx

Your Silhouette

Naar recept gaan Recept afdrukken

Witlof houdt darmflora gezond

Sinds een paar weken eet ik erg vaak witlof; ik snijd een stronk in reepjes en doe het door mijn salade. Ik geloof nooit zo in het aanbidden van 1 voedingsmiddel -het gaat altijd om de gezonde variatie

Het is bekend dat ons darmmicrobioom heel veel invloed heeft op onze gezondheid en ons brein. Alles draait om de balans tussen goede en slechte bacteriën. Als de slechte de overhand krijgen, bijvoorbeeld door antibiotica, slechte voeding of chemicaliën, kunnen allerlei ziektes ontstaan, van overgewicht tot depressie.

Veranderingen in het microbioom gaan altijd gepaard met veranderingen in het immuunsysteem én in het brein.

Eric Claassen doet al jaren lang studie naar hoe je via voeding de goedaardige bacteriën in de darmen kunt bevorderen. En omdat witlof boordevol met prebiotische stoffen zit, is hij vooral daar zo enthousiast over. “Wie lief wil zijn voor zijn/haar darmen eet witlof.”

Witlof is rijk aan fermenteerbare vezels (oligo saccharides) die dienen als voedingsbodem voor de goede melkzuurbacteriën in je darm. Ze bevatten daarnaast ook niet-fermenteerbare vezels. Die worden weliswaar niet afgebroken door de darmbacteriën, maar ze nemen wel water op en zorgen voor een regelmatige en soepele ontlasting

In andere groenten zitten ook deze oligo saccharides, zoals prei, artisjok, asperges en ui, maar witlof spant samen met cichorei (niet de koffievervanger, maar de groente zelf) de kroon. Daarnaast helpt het ook nog eens de lever ontgiften.

Dus, wat let je? Bitter hoeft witlof al lang niet meer te zijn. En voor de gezondheid maakt het niet uit of je het kookt, bakt of rauw eet.

En nog een goede tip: wanneer je darmen van streek zijn of wanneer je diarree hebt: eet dan witlof, werkt veel beter dan een kopje thee met een beschuit!

Voor alle duidelijkheid:

Probiotica, zijn de (goede) levende bacteriën zelf. Ze worden ook wel eens toegevoegd aan bijvoorbeeld yoghurtdranken. Prebiotica zijn voeding voor onze darmbacteriën.

witlof met brie en appel

Witlof met brie en appel en noten

Dit gerecht is onlangs bij ons op tafel gekomen. Ik kwam het tegen tijdens het lezen van de krant. Maar de origenele ingrediënten vond ik niet kunnen dus heb ik het aangepast zodat wel een gezonde maaltijd is geworden. Bij ons viel het zeker in de smaak. Ga jij hem ook proberen? Laat me weten wat je ervan vond. Ben zeer benieuwd.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 411 kcal

Ingrediënten
  

Zuivel

  • 200 gr Brie

Anders

  • 1 bakje gemixte noten ongezouten, ongebrand
  • 1 stuk Elstar appel
  • 20 gr roomboter grasroomboter
  • 4 stuks witlof
  • 3 takjes tijm
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout himalaya

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de stronken witlof, haal eventueel de lelijke blaadjes aan de buitenkant weg. Bak ze vervolgens met de snijkant naar beneden in een grote gietijzeren pan met wat boter tot ze bruin beginnen te kleuren. Leg het deksel op de pan en laat stoven voor 8 minuutjes. 
  • Na het stoven draai je de stronken witlof om met de snijkant naar boven.
  • Bestrooi de witlof met peper en zout.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes en leg deze bovenop de witlof.
  • Dek de appel af met de in plakken gesneden brie. Strooi wat nootjes op de brie en wat blaadjes tijm.
  • Zet in de oven tot de brie mooi is gesmolten en een beetje begint te kleuren.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Witlof met brie en appel en noten
Aantal personen
 
1 portie
Hoeveelheid per portie
Calorieën
411
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
36
g
55
%
Verzadigd vet
 
23
g
144
%
Trans vet
 
1
g
Cholesterol
 
122
mg
41
%
Natrium
 
895
mg
39
%
Kalium
 
175
mg
5
%
Koolhydraten
 
1
g
0
%
Vezels
 
1
g
4
%
Suiker
 
1
g
2
%
Proteïne
 
21
g
42
%
Vitamine A
 
959
IU
19
%
Vitamine B1
 
1
mg
67
%
Vitamine B2
 
1
mg
59
%
Vitamine B3
 
1
mg
5
%
Vitamine B5
 
1
mg
10
%
Vitamine B6
 
1
mg
50
%
Vitamine B12
 
2
µg
33
%
Vitamine C
 
3
mg
4
%
Vitamine D
 
1
µg
7
%
Vitamine E
 
1
mg
7
%
Vitamine K
 
8
µg
8
%
Calcium
 
194
mg
19
%
Koper
 
1
mg
50
%
Foliumzuur
 
69
µg
17
%
Ijzer
 
1
mg
6
%
Mangaan
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
24
mg
6
%
Fosfor
 
195
mg
20
%
Selenium
 
15
µg
21
%
Zink
 
2
mg
13
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
411
Serving Size
 
1 portie
Trefwoord
eetlijnproof
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!
witlof met brie en appel