Sinds een paar weken eet ik erg vaak witlof; ik snijd een stronk in reepjes en doe het door mijn salade. Ik geloof nooit zo in het aanbidden van 1 voedingsmiddel -het gaat altijd om de gezonde variatie
Het is bekend dat ons darmmicrobioom heel veel invloed heeft op onze gezondheid en ons brein. Alles draait om de balans tussen goede en slechte bacteriën. Als de slechte de overhand krijgen, bijvoorbeeld door antibiotica, slechte voeding of chemicaliën, kunnen allerlei ziektes ontstaan, van overgewicht tot depressie.
Veranderingen in het microbioom gaan altijd gepaard met veranderingen in het immuunsysteem én in het brein.
Eric Claassen doet al jaren lang studie naar hoe je via voeding de goedaardige bacteriën in de darmen kunt bevorderen. En omdat witlof boordevol met prebiotische stoffen zit, is hij vooral daar zo enthousiast over. “Wie lief wil zijn voor zijn/haar darmen eet witlof.”
Witlof is rijk aan fermenteerbare vezels (oligo saccharides) die dienen als voedingsbodem voor de goede melkzuurbacteriën in je darm. Ze bevatten daarnaast ook niet-fermenteerbare vezels. Die worden weliswaar niet afgebroken door de darmbacteriën, maar ze nemen wel water op en zorgen voor een regelmatige en soepele ontlasting
In andere groenten zitten ook deze oligo saccharides, zoals prei, artisjok, asperges en ui, maar witlof spant samen met cichorei (niet de koffievervanger, maar de groente zelf) de kroon. Daarnaast helpt het ook nog eens de lever ontgiften.
Dus, wat let je? Bitter hoeft witlof al lang niet meer te zijn. En voor de gezondheid maakt het niet uit of je het kookt, bakt of rauw eet.
En nog een goede tip: wanneer je darmen van streek zijn of wanneer je diarree hebt: eet dan witlof, werkt veel beter dan een kopje thee met een beschuit!
Voor alle duidelijkheid:
Probiotica, zijn de (goede) levende bacteriën zelf. Ze worden ook wel eens toegevoegd aan bijvoorbeeld yoghurtdranken. Prebiotica zijn voeding voor onze darmbacteriën.