fbpx

Your Silhouette

Naar recept gaan Recept afdrukken
lijnzaadwraps

Wraps van lijnzaad

Voordat je losgaat op lijnzaad is het goed om te weten dat dagelijks grote hoeveelheden lijnzaad nuttigen geen goed idee is. Gebruik lijnzaad dus met mate en eet maximaal tussen de 15 en (hooguit) 40 gram lijnzaad per dag. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen die in het lichaam (weliswaar in kleine hoeveelheden) worden omgezet naar de giftige stof cyanide. Een te hoge dosis cyanide kan ademhalingsproblemen geven en een hartstilstand veroorzaken. Maar wanneer je geen grote hoeveelheden lijnzaad nuttigt is er geen reden tot paniek. 
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Ruststijd 30 minuten
Totale tijd 43 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Porties 4 stuks
Calorieën 269 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 gr blond lijnzaad
  • 200 ml water
  • 1/2 tl Himalaya zout
  • mespuntje vers gemalen zwarte peper
  • 1 el kokosolie NIET ontgeurd

Instructies
 

  • Vermaal het lijnzaad in de blender of in een hoge beker met de staafmixer
  • Breng intussen 200 ml water aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur als het water kookt en roer het lijnzaad, zout en eventueel de kruiden met een spatel door het water tot een samenhangend deeg ontstaat.
  • Laat het deeg in de koeling een half uur rusten.
  • Bakpapier.
  • Verdeel het lijnzaaddeeg in 4 gelijke porties.
  • Plaats 1 deel deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol uit tot een tortilla. Gebruik eventueel een deksel van een pan en/of de pizzasnijder om je tortilla’s een mooie ronde vorm te geven.
  • Verhit een klein beetje kokosolie in een koekenpan. Bak de tortilla’s ca 2 minuten aan 1 kant op middelhoog vuur. Draai om en bak nog 1 minuut.

Notities

Leuke tips hoe je de lijnzaad-wraps kunt serveren.

Een paar smakelijke ideetjes voor het beleggen van de lijnzaad-wraps:
  • Restjes vlees of kip, creme fraiche of zelfgemaakte mayo, sla, avocado en komkommer.
  • Olijventapenade, spinazie, zachte geitenkaas en komkommer.
  • Pesto, gegrilde groenten, rucola, geraspte kaas, pijnboompitten.
  • Gegrilde kippendij, Tzatziki, rucola, rode ui, zwarte peper.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Wraps van lijnzaad
Aantal personen
 
1 stuk
Hoeveelheid per portie
Calorieën
269
% Dagelijkes hoeveelheid*
Vet
 
21
g
32
%
Verzadigd vet
 
2
g
13
%
Meervoudig onverzadigd vet
 
14
g
Enkelvoudig onverzadigd vet
 
4
g
Natrium
 
66
mg
3
%
Kalium
 
407
mg
12
%
Koolhydraten
 
14
g
5
%
Vezels
 
14
g
58
%
Suiker
 
1
g
2
%
Proteïne
 
9
g
18
%
Vitamine B1
 
1
mg
67
%
Vitamine B2
 
1
mg
59
%
Vitamine B3
 
2
mg
10
%
Vitamine B5
 
1
mg
10
%
Vitamine B6
 
1
mg
50
%
Vitamine C
 
1
mg
1
%
Vitamine E
 
1
mg
7
%
Vitamine K
 
2
µg
2
%
Calcium
 
129
mg
13
%
Koper
 
1
mg
50
%
Foliumzuur
 
44
µg
11
%
Ijzer
 
3
mg
17
%
Mangaan
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
197
mg
49
%
Fosfor
 
321
mg
32
%
Selenium
 
13
µg
19
%
Zink
 
2
mg
13
%
* Dagegelijkse hoeveelheid gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.
Calorieën
269
Serving Size
 
1 stuk
Trefwoord
eetlijnproof
,
lijnzaad
,
omega-3
,
vegan
,
veganistisch
Voeg toe aan verzameling
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat me weten hoe je het vond!