Webinar volgen?

Zoete aardappelschotel met boerenkool

Zoete_aardappelschotel_boerenkool

DIT HEB JE NODIG

AFVINKEN MAAR 300 g zoete aardappel 1 teen knoflook 300 g boerenkool 200 ml crème fraîche 2 handjes geraspte kaas

EN ZO DOE JE HET

 Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en was de zoete aardappel. Snijd ze in plakjes. Bedek een ovenschaal met bakpapier en vul deze met de plakjes zoete aardappel. Besprenkel de plakjes met wat olijfolie en breng op smaak met een snuf peper en zout. Zet de schaal voor 15 minuten in de oven. Pel en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook. Voeg vervolgens de boerenkool toe en bak totdat deze geslonken is. Voeg de crème fraîche toe en verwarm dit 2 minuten mee. Breng op smaak met een snuf peper en zout.Haal de aardappels uit de oven en bedek ze met het boerenkoolmengsel. Verdeel ten slotte de geraspte kaas erover.Zet de schaal 12 minuten in de oven, totdat de kaas is gesmolten.

Boerenkool:

Denk je aan boerenkool, dan denk je waarschijnlijk meteen aan stamppot en aan stevige kost voor koude winterdagen. Maar boerenkool is veel meer dan dat. In New York is het al jaren hip en ook in Nederland wordt boerenkool steeds vaker op andere manieren gegeten, bijvoorbeeld rauw door de granola of als groente in een quiche. 

Want boerenkool is goed voor je, maar waarom? Deze groene bladgroente zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamine A B2, B6 en C. Daarnaast is het rijk aan foliumzuur, calcium en ijzer. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.

Weinig calorieën

Een andere reden om ‘s winters boerenkool, en andere kolen, veel op tafel te zetten, is omdat kool relatief weinig calorieën bevat. Een portie boerenkool van 250 gram bevat ruim 100 kilocalorieën. Je kunt er dus gerust een bord vol van eten. Denk er wel aan dat als je ouderwetse stamppot maakt met spekjes en rookworst dat daar veel verzadigde vetten in zitten. Je zou ze kunnen vervangen door magere varianten. Wist je dat bijvoorbeeld een augurk heel lekker is bij de boerenkool of in plaats van worst vis?

Bewaren

Boerenkool kun je het beste heel en ongesneden op een koele plek of in de koelkast, in de groentela, bewaren. Boerenkool, mits koel bewaard, is zo’n 5 tot 7 dagen houdbaar. Je kunt het ook invriezen. Als je het voor stamppot wilt gebruiken, kun je het dan het beste bevroren in het water doen en dan laten koken.

Duurzaam

Omdat veel boerenkool uit Nederland komt, is het in de herfst en winter ook nog een een duurzame keuze.

Wil jij elke week een lekker recept? Meld je aan voor de informatiebrief!
Producten waar je misschien in geïnteresseerd bent

Vind je mijn blog leuk? Klik op de deelknop hieronder!

Facebook
Pinterest